VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Turnaround

Medicijnengroothandel en apothekersconcern OPG heeft een nieuwe commissaris. De Noor Oern Stuge, directeur Europa en Azië van Medtronic, zal per direct de raad van commissarissen (rvc) gaan versterken. Dit internationaal opererende detailhandelsconcern voor medische hulpmiddelen behaalde over 2007 een omzet van circa twaalf miljard dollar en heeft wereldwijd 38.000 medewerkers. Stuge, van huis uit arts, is als divisiedirecteur verantwoordelijk voor een omzet van 3,4 miljard dollar. Zijn benoeming werd door de aandeelhoudersvergadering met algemene stemmen aanvaard. In juni van dit jaar was Frank de Moor, bestuursvoorzitter van retailconcern Macintosh, al toegetreden tot de rvc.

Interessanter gespreksstof waren natuurlijk de cijfers over het derde kwartaal die OPG op dezelfde dag voorbeurs had gepubliceerd. Tijdens de vorige buitengewone aandeelhouders in juni van dit jaar, en de twee maanden daarvoor gehouden reguliere aandeelhoudersvergadering, was de VEB nog zeer kritisch geweest over de strategische keuzes van OPG voor wat betreft Polen en de acquisitie van Byram Healthcare in de Verenigde Staten. Want is de onderneming niet teveel internationaal gediversifieerd met Bryam en is het in stand houden van de Poolse activiteiten niet trekken aan een dood paard?

Daarbij komt ook de aantasting van de resultaten als gevolg van het zogenaamde preferentiebeleid zoals sinds 1 juli van kracht is. Dat betekent dat verzekeraars elk jaar per werkzame stof de goedkoopste geneesmiddelen aanwijzen. Alleen die medicijnen worden vergoed. Duurdere medicijnen komen voor rekening van de patiënt. Het tussen partijen in oktober 2007 afgesloten convenant om de prijsdaling geleidelijk te doen verlopen met maximaal 10 procent per jaar is eenzijdig door de overheid opgebroken. De apotheekdivisie van OPG in Nederland wordt hierdoor hard getroffen.

Daaromtrent had OPG samen met de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers (KNMP Koninklijke Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) een kort geding aangespannen dat werd verloren. Dit preferentiebeleid heeft haar uitwerking niet gemist: een marge-erosie met bijna 60 procent tot 8,3 miljoen euro bij de 228 Mediq apotheken van OPG in Nederland die bijna de helft van de totale groepsomzet uitmaken.

Dat desalniettemin OPG redelijke resultaten kon publiceren en haar winstverwachting voor heel 2008 handhaafde, een bedrijfsresultaat vóór bijzondere afboeking van goodwill aan bovenkant van eerder afgegeven bandbreedte van 95 miljoen euro tot 100 miljoen euro, komt vooral door grote verbeteringen in omzet en kostenbesparingen van de apotheken elders in Europa. Met name in Polen, waar eerder problemen met de overheid waren, en Hongarije, waar slechts een kleine vestiging is, werd veel beter gedraaid. OPG is internationaal flink aan het uitbreiden onder andere in distributie en directe verkoop van geneesmiddelen en medische producten.

Pikant, maar positief detail in het kwartaalbericht, is dat OPG behalve een forse stijging van de operationele kasstroom van 14,1 miljoen euro naar 41,7 miljoen euro nog net op tijd een nieuwe kredietfaciliteit heeft kunnen bedingen. Bij een consortium bestaande uit Royal Bank of Scotland, Fortis en ING (bien étonnés de se trouver ensemble) verkreeg OPG nog juist voordat de echte kredietcrisis uitbrak een bankfaciliteit van 160 miljoen euro. Het optimisme dat bestuursvoorzitter Marc van Gelder en president-commissaris Fokko van Duyne in de vergadering uitstraalden, komt nog niet tot uitdrukking in de beurskoers. In 2008 daalde de koers redelijk in lijn met de hele beurs met 45 procent, maar de derdekwartaalcijfers leidden op deze dag tot een lichte opleving.